AZOR 2017

3.8.2017

Hiiohoi…

Sissi seilaa taas!

Puolentoista kuukauden satamassa olo on taas päättynyt Sissillä. Kippari
lensi Hortaa Azoreille, ja oli iloinen tapaaminen.
Peter Sport Cafen limbetit huuhdottiina alas gin tonicilla, ja sitten oli
vuorossa valmistelu alkavaa Azoreiden purjehdusta varten.
Ainoa pieni ongelma oli, kun Navtex vastaanottimeen ei tullut virtaa. Syy
löyti melko pian maadoitusjohdosta. Helppo korjaus suoritettu, ja
suojaöljyä vähän liitoksiin, niin johan alkoi sähkö kulkea.

Kauppareissu, ja sitten portugalilaisen byrokratian tyydytykseen. Jostain
syystä täällä täytyy EU-kansalaistenkin käydä tullissa ja immigrationissa.
Palvelu on ystävällistä, niin kuin kaikkialla Portugalissa.

Sissi oli rivistössä toisena, ja sen kyljessä oli vielä kaksi venettä.
Midatlantic Yachtservicen miehet tulivat sovitusti klo 14.00 siirtämään
veneitä sivuun, ja niin pääsimme Sissillä vapaisiin vesiin.

Suunta otettiin Picon pohjoispuolelle, ja heti oli hyvä enusteen mukainen
purjetuuli. Sitä iloa ei kestänyt kuin vajaan tunnin, kun Picon 2000 m:n
korkuinen tulivuori muutti tuulen oikulliseksi. Tuulta oli ja ei. Sitten
se kääntyi 180*… ja taas toiseen suuntaan…jne.

Vasta Picon itäkärjen ohituksen jälkeen tuuli vapautui, ja tuli ennusteen
mukaisesti SW 9-11 m/s.
Aurinko laski, ja nyt Sissi kulkee 7-8 kn vauhdilla 1-2 m:n mainingeissa
kohti 146 mailin päässä olevaa Sao Miguelia ja siellä Ponta Delgadaa.

Miehistö saapuu alukselle 5.8. ja sitten seilaamme Terceiralle ja Sao
Jorgen kautta takaisin Hortaan.
Hortassa meitä odottavat Portugalin eri maakuntien perinneruokaviikko, ja
niitä herkkuja kannattaa jo odottaa.

Faialin saarelta Hortasta taas takaisin Pontaan.

Ensin ihailemme kuitenkin tähtikirkasta taivasta lähestyvänä yönä. Kuu
loistaa jo 58 prosenttisena taivaalla.

Ponta Delgadassa arvioimme olevamme huomenna illan suussa.

Sissin     sijainti 38*24,1´N ja 27*44,2´W
suunta 120 * ja SOG 7,6 kn

Terkuin Sissin miehistö

Sissillä kaikki hyvin


Tässä välissä Sissi ennättikin seilailla jo yhden Azorit -seiluun…
Kelit olivat suht kevyitä ja alkuperäisestä purjehdussuunnitelmasta jouduttiin luopumaan. Yksi uusi saari kuitenkin valloitettiin ja matkaa saatiin kuitenkin 200M seilattuakin.

 

Uusi porukka ja nyt kohden manner -Portugalia (Lagos)

Hiiohoi

19.8.2017

Kaksi yötä Ponta Delgadassa vierähti nopeasti. Miehistö kävi
saarikierroksella mm. Furnasin kansallispuistossa uimassa kuumassa
luonnonaltaassa. Söivät maakuopassa kypsytettyä ruokaa ja kävivät Euroopan
ainoassa teetehtaassa.

Mutta, matkan täytyy jatkua, että olemme Lagosissa viimeistään 28.8.,
sillä miehistön lennot Farosta kotiin lähtevät aikaisin 29.8.

Sääennuste ei näytä kovin hyvältä purjehtijalle, mutta ainakin puolet 814
mailin matkasta olisi ennusteen mukaan meille hyvää sivutuulta 10-13 m/s.
Ja sehän Sissille sopii.

Irrotimme köydet klo 8.45 ja siirryimme viereiseen polttoainelaituriin, ja
tekemään uloskirjautumisen. Täällä Azoreilla on käytävä ensin
satamatoimistossa, sitten poliisi tarkistaa passit, ja vielä immigration
lyö kolmannen leiman papereihin. Tullimiehet eivät olleet vielä heränneet,
mutta niitä meidän ei tarvinnut jäädä odottelemaan.

Koko päivän ajoimme koneella tyynellä, mutta ei suinkaan tasaisella
merellä. Delfiinejä oli todella paljon, ja sitten kuin kaiken kruunuksi
näimme valaiden suihkuja.
Sinne suuntasimme keulan, ja kohtuullisen välimatkan perästä seurasimme,
kuinka valasparvi rauhallisesti liikkui meren pinnalla.

Pentterissä valmistui tänään broilerin fileepihvit
inkivääri-kookosmaitokastikkeessa. Terästyksenä hieman chiliä.
Jälkiruokana kunon portugalilainen kahvi suklaapalojen kanssa.

Sari ja Heli innostuivat inventoimaan Sissin kaappien ruokavarastoja,
jotka ovat vain paisuneet. Nyt on kaapit todella siistit, ja ruoka-aineet
lajiteltu niin, että tiedämme, mitä mistäkin löytyy. Emme varmasti näe
nälkää tälläkään legillä.

Aurinko laski klo 20.17, ja taivas värjäytyi taas uskomattomiin purppuran
eri sävyihin. Kuu on syntynyt uudelleen, ja on tulevana yönä vain 1%
verran näkyvissä.
Se kuitenkin enteilee meille todella huimaa tähtitaivasta, sillä
muutamatkin cumuluspilvet alkavat haihtua.

Ensimmäisen 12 tunnin aikan olemme tehneet matkaa jo 82 nm, ja Sissin
Yanmar kehrää hienosti n.1800 r/min. Matkavauhti SOG on silloin
keskimäärin 6,5 kn. Meillä on noin solmun myötävirta apuna.

Sijainti 37*37,4´N  24*00,2´W
Suunta COG 92*
Nopeus SOG 6,2 kn

Sissillä kaikki hyvin

Terkuin Sissin miehistö


Hiiohoi

23.8.2017

Ensimmäinen yö merellä oli juuri sitä, mitä odotimme. Tähtitaivas
valtamerellä on varmaan yksi kaikkein kauneimpia luonnon tarjoamia näkyjä
maailmassa.
Tähdet loivat tähdensiltoja tyynelle merenpinnalle. Tähtisumu sai aikaan
oman hieman valjumman vaalean tähtisumunsillan. Fosforiplankton sädehti
Sissin ympärillä, ja kun maininki keinautti venettä, saaden aikaan
voimakkaamman kuohunnan sivulla, se näytti aivan säkenöivän. Timo näki
yövahtivuorollaan, kuinka sivulla kiitävän delfiinin selkäevä loi
uskomattoman kiiltävän vanan selkäevän leikatessa veden pintaa.
Voitte vain kuvitella, mitä me olelle saaneet nähdä. Sitä ei minun
sanavarastoni riitä kuvaamaan.

Aamu valkeni, ja tyypillinen auringonnousun tuuli hiukan virisi. Otimme
purjeet käyttöön, mutta samalla piti vielä olla kone apuna vauhdin
pitämiseksi yllä.
Purjeet kuitenkin auttoivat niin paljon, että koneen kierrokset voitiin
laskea 1300 r/min, ja nyt kuuluu vain pieni kehräävä hyrinä konehuoneesta.

Aika kuluu seurustellen, kirjoja lueskellen, merta katsellen, delfiinejä
bongaillen ja tietysti välillä pieniä torkkuja ottaen.

Täällä on rauhallista, ja mieli saa levätä!!!

Sääkartat näyttävät, että huomenna pitäisi alkaa tuulen viritä ensin
lounaasta, ja sitten kiertyä muodostuvan korkeapaineen suuntaisesti
puhaltamaan pohjoisesta. Kolme viimeistä vuorokautta onkin sitten jo ihan
oikeaa valtameripurjehdusta komeissa mainingeissa.

Kalaa ei vieläkään ole noussut Sissin kannelle? Liekö syy kuun ajassa vai
liian tyynessä merenpinnassa, mutta vieheet ovat koko ajan perässä.

Tänään on ruokalistalla tortillat jauheliha-tomaatti täytteellä. Lisäksi
tarjotaan avokadoa, hyviä juustoja ja ehkä lasilliset hyvää
portugalilaista punaviiniä.

Sijainti 37*36,8´N  22*22,4´W
Suunta COG 97*
Nopeus SOG 6,0 kn
Matkaa tehty 160,4 nm

Sissillä kaikki hyvin

Terkuin Sissin miehistö

…nyt on pakko jatkaa kuulumisia heti tuoreeltaan. Iltapäivän
rahallisimmalla hetkellä kela alkoi parkua takakaiteessa. Nopeimmin
kannella oli Ilkka, ja heti ensi tuntuma kertoi, että nyt on kunnon kala
siiman päässä.

Taitavasti Ilkka hoiteli vapaa, Timo ruoria, ja Hannu valmistautui koukun
kanssa uimatasolla.  Kala ei vain tahtonut tulla, ja jotta pienikin vauhti
saatiin pois, laittoi Timo koneesta pakin päälle. Hitaasti kala saatiin
lähemmäs ja lähemmäs. Nyt nähtiin kirkkaassa vedessä kaunis
sinivivahteinen profiili, ja tiesimme, että sushilihaa on tulossa.

Heli kuvasi saalsitusta, ja Sari odotteli rommipullon kanssa.

Kerran tonnari yritti päästä veneen alle, mutta taitavasti Ilkka hallitsi
tilanteen, toi kalan hyvälle etäisyydelle koukattavaksi,ja heti
ensimmäinen koukkaus onnistui. Yhteistyö oli saumatonta. Sitten vain
rommia kalan kurkkuun, hetken odotus, ja niin kala oli valmis puntariin.
Painoa on tasan kuusi kiloa.

Ilkka itseoikeutetusti fileerasi saaliin. Ensimmäiset maistiaiset vasabin
ja soijan kanssa otettiin heti takakannella. Jääkaappiin solahti muutama
kilo tuoretta tonnikalafilettä. Lähipäivien ruokalista on nyt selvillä!!

…niin ja vielä kaiken kukkuraksi kalaa takakannella ihmetellessä Sissin
ympärille tuli todella suuri delfiiniparvi hyppimään. Ne ilmiselvästi
onnittelivat meitä saaliista, vaikka kyllä se delfiineillekin olisi
maistunut.

Sissillä edelleen kaikki hyvin…tai oikeastaan täydellisesti!!

Terkuin Sissin miehistö


24.8.2017

Eilinen ilta herkuteltiin sitten oikein kunnolla. Kaikki lukijat tietenkin
muistatte, että nostimme merestä kuuden kilon Atlantic Bigeye tunan. Sen
Food quality on kalaoppaan mukaan exellent.

Kippari valmisti heti Sissin marinointiohjeen mukaisen annoksen. Tässä
teille ohje vapaasti käytettäväksi.
Tärkeintä on tietenkin tuore raaka-aine.

Alkuvalmistelut:
Kesto muutamasta minuutista muutamaan vuorokauteen…

– lasketaan siiman päässä oleva mustekalan näköinen viehe Atlantin
valtamerellä veneen ulkopuolelle
– odotellaan hetki tai vuorokausia, kun tonnikala tarttuu kiinni
– nostetaan kala kannelle, ja fileerataan se
– leikataan tuoreesta fileestä aivan ohuita suikaleita riittävästi

Marinadin teko

– kaadetaan sopivan kokoiseen astiaan reilusti Sissi soijakastiketta
– pursotetaan maun mukaan Sissi vasabitahnaa
– pilkotaan ainakin kaksi Sissi valkosipulinkyntä
– pilkotaan pieniksi tuoretta Sissi inkivääriä
– lisätään ripaus tulista Sissi chiliä

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään, ja ohueksi leikatut tonnikalasiivut
asetellaan kerroksittain marinadiin, ja sekoitetaan niin, että kaikki
kalanpalat peittyvät.

Astia laitetaan kylmään jääkaappiin, ja annetaan marinoitua siellä
vähintään tunnin ajan.
Kun jääkaapin ovi avataan varmistutaan vielä, että siellä on riittävästi
kylmää portugalilaista valkoviiniä, mielellän Gazela vinho verdeä, ja
Sagres merkkistä olutta.

Nautitaan hyvässä seurassa Sissin takakannella tähtikirkkaan taivaan alla,
käsin pyöriteltyjen riisipalleroiden kanssa.

Tätä päivää purjehditaan genaakkerin viedessä meitä suoraan kohti Lagosia
7,5 kn vauhdilla. Meri on ihmeen tasainen, ja meno miellyttävää. Sari ja
Heli kuluttavat aikaa pelaamalla Master Mindiä. Ilkka ja Timo lankuttavat
takakannella.

Päivällä kävimme takakannen Hamamissa tukka ym. pesulla. Nyt on kaikilla
niin freesi olo valmistautua oliviöljy-voiseoksessa
paistettujen tonnikalapihvien syöntiin. Lautasella on lisäksi porkkana- ja
kurkkusiivuja, tomaattia ja bataatti-punamuusia.

Tällaista on elämä Sissin mukana valtamerellä.

Matkaa on nyt tehty 316 nm.

Sijainti: Lat 37*52,8´N  Lon 19*09,2´W
Suunta 90 *, nopeus 7,9 kn, purjeina iso ja genaakkeri.

Sissillä kaikki hyvin…

Terkuin Sissin miehistö


Hiiohoi

25.8. Day 4

Purjehtimisen viehätys ehkä piilee osaltaan siinä, että se vain on joskus
vaikeampaa kuin joskus.
Me olemme taistelleet kevyiden tai olemattomien tuulten kanssa alusta
lähtien. Tälle päivälle sääkartat ovat ennustaneet meille n. 10 m/s
NW (luode) tuulta. Toteutunut tuuli on kuitenkin 4-5 m/s WSW (lounas).

Purjeita on aseteltu virsarille, mutta painetta hyvään etenemiseen ei
saatu riittävästi. Maininki keikutti Sissiä sen verran, että purjeet
välillä tyhjenivät.
Nyt tehdään matkaa spinnupuomilla ulos spiiratulla genoalla ja isolla
samalla puolella. Meno on huomattavasti mukavampaa, ja vauhtiakin saatiin
solmu enemmän.
Nyt meillä on vauhti n.5 kn, ja tälläkin nopeudella ”taistelemme”
lentoaikatauluja vastaa. Oletus on kuitenkin edelleen, että ehdimme
Lagosiin viimeistään 28. päivä, kun alkeperäisen suunnitelman mukaan
miedän piti olla perillä 27. päivä illalla.

Taivas on ohuen pilviharson peitossa, ja se tuntuu pohjolan säihin
tottuneelta oikein miellyttävältä. Pisaraakaan sadetta emme ole saaneet
taivaalta. Takakannen ”Hamami” on ollut ahkerassa käytössä, ja Timo
pääkylvettäjänä on onnistunut avaamaan kylvetettäviltä myös nenänreiät.
Se tapahtuu siten, että ämpärillä heitetään merivettä vauhdilla päin
kasvoja nenän täydeltä.
Meillä on nyt niin siloiset hipiät kaikilla suolakylpyjen ansiosta. Eipä
tarvitse kuluttaa aikaa suolahuoneissa.

Laivoja näkyy AISIssa, mutta vain kaksi olemme nähneet omin silmin. Meidän
eteläpuolelta menee laivojen reitti Välimereltä Amerikkaan. Suurin laivaa
on ollut 335 m pitkä.

Suuri delfiinilauma oli taas äsken viihdyttämässä meitä.

Ruokalistalla on tänään tonnikalapihvit parsarisottopedin päällä.
Nam.

Matkaa on nyt tehty 472 nm ja jäljellä n. 345 nm.

Sijainti: Lat 37*38,4´N  Lon 15*55,9´W
Suunta 85 *, nopeus 5,5 kn, purjeina iso ja spiirattu genoa.

Sissillä kaikki hyvin…

Terkuin Sissin miehistö


 

Hiiohoi

26.8. Day 5

Purjehtimisen viehätys ehkä piilee osaltaan siinä, että se vain on niin
hienoa.
Me olemme taistelleet kevyiden tai olemattomien tuulten kanssa alusta
lähtien. Kun viimeisille sadoille maileille ei ole luvassa, kuin edelleen
kevyttä tuulta, päätti kippari eilen illalla, että genaakkerissa olleet
kaksi repeämää korjataan nyt. Genaakkeri vedettiin keulapunkan alta
varastosta salonkiin, ja pöydällä ensin teippasimme ”haavat” umpeen.
Sitten kippari aloitti ompelusession, joka kesti muutaman tunnin.

Tuloksena ei ollut varmaan kaikkein kaunein ”haavojen” ompelusiksak, mutta
toivottavasti toimiva.

Iltapalan miehistö nautti ulkotilassa, ja muutama salaman välähdys
pohjoisella taivaalla sai aikaan ehkä vähän jännitystä tulevalle yölle.

Aavalla merellä salaman valo näkyy kuitenkin hyvin kauas useiden satojen
mailien päähän, ja kippari kokemuksellaan rauhoitteli miehistöä.

Yövahdit aloittivat Timo ja Heli klo 22-02. Heidän vahtivuorollaan olimme
vasemmalta lähestyvän rahtilaivan kanssa törmäyskurssilla. Viiden mailin
etäisyydellä laiva muutti kurssia, ja väisti meitä hienosti meriteiden
sääntöjen mukaan, ohittaen meidät kahden mailin etäisyydeltä.

Sitten kippari Hannu jatkoi 02-04. Sen vahdin aikana tuuli kääntyi hyvin
nopeasti n. 60*, mitä ennusteetkin lupailivat. Porukka herätettiin
kannelle, ja puomilla spiirattu genoa otettiin ensin sisään, että saamme
turvalisesti puomin pois, ja sitten jiipattiin isopurje, ja genoa
nostettiin takaisin. Samalla saimme tämän reissun ensimmäisen raikastavan
vesisateen.
Ilkka ja Sari hoitelivat aamuyön vahdin 04-08.

Aamiaisen jälkeen, joka oli jogurttia, myslejä, hedelmiä, chorizomunakas,
leipää ja leikkeleitä, nostimme genaakkerin ylös.
Paikkaukset tuntuivat pitävän, ja nyt kiidämme SOG 5-6 kn vauhtia hyvin
tasaisella merellä. Vain hieno sihinä ja pieni liplatus kuuluvat sisällä
veneen rungosta.

Lounaaksi söimme Timon erikoisen, kesäkurpitsapastan.
Tässä resepti taas vapaahti käytettäväksi.

Kuutioidut kesäkurpitsat, ja silputtu sipuli laitetaan kulhoon.
Ripotellaan päälle mustapippuria ja suolaa. Lopuksi lorautetaan reilu
korkillinen balsamicoviinietikkaa. Hämmennetään hetki, ja annetaan
maustua.

Nitistetään ja pilkotaan reilusti valkosipulia, joka laitetaan kuppiin
tekeytymään suolalla ja mustapippurilla höystettynä. Päälle reilut
loraukset laadukasta Martiniquen/Azoreiden oliiviöljyä. Tästä tulee
kastikepohja paistamiseen ja pastalle.

Pannu kuuumaksi, ja pannulle voita ja valkosipuliöljyä. Sitten
kesäkurpitsakutiot paistumaan. Paistettaessa tulee aluksi nestettä, joka
otetaan talteen.

Kesäkurpitsat saavat saada paistopintaa kuumalta pannulta, mutta muista
jättää kurpitsat kuitenkin mukavasti purtaviksi..

Pastavesi kiehuu jo tässä vaiheessa ”reilu suola veteen”. Laita pastat
kiehumaan ja valmistele kesäkurpitsoiden maku ja kypsyys..

Nostele pastat keitinvedestä pastakauhalla, ja lopuksi lisää
paistokastiketta ja valkosipuliöljyä kyytiin pastojen kanssa, ja kaada
paistetut kesäkurpitsat pastan päälle. Viimeistele reilulla otteella
parmesaanilastuja..

Viinisousitus: Azoreiden etelärinteellä kasvatettu Tito rypäläleestä tehty
punaviini, jossa hieman pöyhkeilevä alkumaku, mutta vaihtuu erittäin
mielyttävään herukkamaiseen lopumakuun..

Jälkiruuaksi Ilkka keittelee hyvää portugalilaista kahvia, ja Sari vatkaa
tuorehedelmäsalaatin päälle kermavaahtoa.

Vieläkö jollain lukijalla on mielikuva, että veneissä syödään vain
purkkiruokia!?

Taivas on taas aivan sininen, ja sehän sopii meille eilisen
pilviharsopäivän jälkeen.

Matkaa on nyt tehty 614,8 nm ja jäljellä n. 208 nm.

Sijainti: Lat 37*23,3´N  Lon 13*31,8´W
Suunta 90 *, nopeus 5,5 kn, purjeina iso ja genaakkeri.

Sissillä kaikki hyvin… valaita ja delfiinejä odotellessa….

Terkuin Sissin miehistö


Hiiohoi

27.8. Day 5

Tänään on viimeinen päivä merellä tällä legillä. Se onkin tarjonnut mitä
parhainta purjehdusta heti aamusta lähtien.

Yöllä saimme jonkun ihmeellisen tuulirintaman päällemme. Taivas oli ihan
tähtikirkas, mutta tuuli puhalti parhaimmillaan 12 m/s. Purjeet olivat
kaikki ylhäällä, ja varmuuden vuoksi Ilkan vahtivuorolla reivasimme sekä
isopurjetta, että keulalla spiirattuna olevaa genoaa.

Vauhtia oli yli 8 kn. Tätä iloa ei kuitenkaan kestänyt kuan, ja Timon
vahtivuorolla tuuli loppui, ja maininki jäi. Kone oli taas otettava
avuksi. Yö tarjosi taas komeaa salamointi korkealla pilvien välillä.

Kipparin vahtivuorolla tuuli alkoi taas viritä, ja kääntyä SW. Genaakkeri
nostettiin keulalle, ja vauhtia saatiin heti yli kuusi solmua. Hiljaisuus
palasi Sissiin, ja vain hienoinen veden sihinä kuului sisällä.

Miehistö on nukkunut kuulema ihmeellisen hyvin. Se on varmaan tämä jatkuva
ulkoilmassa olo, ja niinhän aina on sanottu, että meri-ilma väsyttää. Toki
myös virkistää, ja täällä keskellä ei mitään kännykkäverkkojen ja muiden
aktivoivien vermeiden tavoittamattomissa on aikaa mietiskelyyn ja antaa
”pään tyhjentyä”. Kota sisälle energiaa pitkään pimeään pohjoisen talveen.

Viimeinen sata mailia on jo hyvää vauhtia menossa. Pyrenneiden niemimaan
rannikon lähestyminen näkyy myös laivaliikenteen lisääntymisenä. Hyvin
olemme sekaan sopineet, ja taas olimme kiitollisia, kun yöllä laiva väisti
meitä, ohittaen meidät 2 nm perän puolelta.

Lounaaksi nautimme tänään Sarin ja Timon erikoista. Resepti on
huippusalainen, eikä sitä valitettavasti voida jakaa laajemmin.

Pöydällä näkyy olevan paljon Serranon kinkkua, sipulisilppua,
valkosipulia, suolaa ja pippuria. San Miquelin saaren laitumilla vapaasti
vaeltelevien luomulehmien kermaa. Tulee vielä muutakin, mutta sitä ei
kerrota?!

Niin se vain tämäkin hieno merimatka lähenee loppuaan. Perillä Lagosissa
arvioimme olevamme huomenna aamulla auringon nousun aikoihin.

Matkaa on nyt tehty 741,6 nm ja jäljellä n. 84,5 nm.

Sijainti: Lat 37*21,8´N  Lon 10*42,7´W
Suunta 110 *, nopeus 5,5 kn, purjeina iso ja genaakkeri.

Sissillä kaikki hyvin…

Terkuin Sissin miehistö